Wat is een BHV opleiding?
Een Bedrijfs Hulp Verlening (BHV) is een opleiding dat je leert hoe te handelen bij gevaarlijke situaties op de werkvloer.
Daarnaast toont een BHV certificaat aan dat jij precies weet wat je moet doen op het gebied van veiligheid. Wanneer je de BHV cursus succesvol afrond is deze vaak 1 jaar geldig. Hierna is een herhaling cursus nodig zodat het certificaat geldig blijft.
Inhoud van de BHV cursus
Een BHV cursus richt zich op het handelen van een aantal mogelijke noodsituaties. Door het voorbereiden op dit soort noodsituaties weet het personeel in dienst precies hoe deze situaties opgelost kunnen worden. Sommige van dit soort situaties zijn bijvoorbeeld dat iemand een hartaanval krijgt of dat er brand op de werkvloer uit breekt. In dit soort situaties leert het personeel precies hoe verschillende branden geblust moeten worden. Of bij een medische situatie, hoe er zo goed mogelijk medische hulp geleverd kan worden om ernstige gevolgen te voorkomen.
Hoe ziet een BHV cursus eruit?
Een cursusdag ziet er verschillend uit. Zo zijn er cursussen waar je eerst online alle cursus inhoud leert en vervolgens een halve dag praktijk oefent. Bij deze manier begin je de cursus al met veel voorkennis waardoor het praktijk gedeelte vaak makkelijker uit te voeren is. Bij een cursus is vaak een instructeur aanwezig die al veel jaar ervaring heeft bij het geven van BHV cursussen. Deze instructeur zal er voornamelijk voor zorgen dat het praktijk gedeelte in goede banen wordt geleidt.
BHV diploma halen en geldigheid
Wanneer de cursus met succes is afgerond ontvangt de cursist een certificaat als bewijs voor het succesvol afronden van de cursus. Bij de examinering van een BHV cursus wordt onder andere gekeken of je beschikt over alle benodigde vaardigheden en of je competent bent om deze uit te voeren. Niet alle medewerkers van een bedrijf kunnen namelijk tegen de mogelijke stress die dit soort noodsituaties met zich mee brengt.
Na het behalen van dit certificaat blijven BHV’ers elk jaar verplicht om een BHV herhaling cursus te volgen. Dit is belangrijk omdat BHV’ers vaak bijna niet in actie komen. Bedrijven willen dat de BHV’ers blijven weten wat ze moeten doen en dit niet vervaagt. Deze jaarlijkse herhalingscursus controleert of basis vaardigheden die je voor BHV moet hebben nog in orde zijn. Een herhalingscursus is doorgaans gemakkelijker dan de gewone cursus.
Is een BHV verplicht?
De arbowet heeft het verplicht dat bedrijven maatregelen moeten nemen voor op het gebied van bedrijfshulpverlening. Een van zulk soort maatregelen is het opzetten van een bedrijfshulpverlening team. Zo’n team bestaat vaak uit een aantal ‘standaard’ BHV’ers en iemand die als coördinator beheer heeft over de hele BHV ploeg. Zo’n coördinator is de teamleider en het hoofd aanspreekpunt bij noodsituaties. De taken van een coördinator zijn vaak ook net iets uitgebreider dan dat bij de standaard BHV cursus wordt geleerd. Er moet altijd een BHV’er binnen een organisatie aanwezig zijn. Wel wordt het aangeraden dat er bij grotere organisaties goed gekeken wordt naar de aantal aanwezigen binnen het bedrijf. Zo is vaak de norm dat per 50 medewerkers er een persoon over een BHV certificaat moet beschikken.
Bij een eenmanszaak vervalt de verplichting voor BHV. Wel wordt het verplicht als de ZZP’er elke dag met andere ZZP’ers, stagiars, uitzendkrachten of klanten in contact is.
De cursus kosten worden in bijna elke situatie betaald door de werkgever. Naast verplichting door de arbo wet zien bedrijven het ook als goed werkgeverschap en een investering in het personeel. In sommige gevallen eisen opdrachtgevers dat een ZZP’er beschikt over een BHV certificaat, vaak zijn deze kosten voor de ZZP’er zelf.
Wat zijn de taken van een bedrijfshulpverlener
Een BHV’er heeft de verantwoordelijkheid om de leiding te nemen in noodsituaties, het is daarom ook verplicht dat er elke dag een bedrijfshulpverlener aanwezig is. Een BHV’er wordt voor de volgende situaties opgeleid:
- Het verlenen van eerste hulp bij (ernstige) ongevallen.
- Het beperken en het bestrijden van brand en het helpen bij de bijkomende ongevallen.
- In noodsituaties alarmeren en alle aanwezige personen evacueren die binnen het bedrijf aanwezig zijn.
Een BHV’er is opgeleid om in geval van nood de personen die aanwezig zijn te helpen. Dit kan zijn door het in veiligheid te brengen of het geven van medische hulp. Bij sommige opleidingen wordt er ook geleerd hoe er opgetreden moet worden bij gevaarlijke en/of agressieve situaties bijvoorbeeld bij een overval.
Soms worden wordt de BHV cursus op locatie gegeven, dit gebeurd vaak bij grotere bedrijven waar veel personeel in een keer de cursus krijgt. Het voordeel van een cursus op locatie is dat de noodsituaties realistischer gesimuleerd en geoefend kunnen worden. Bij een cursus op locatie wordt wel gekeken naar het minimaal aantal personen die de cursus willen en mogen volgen. Indien de groep te klein is kan de cursus helaas niet op locatie gegeven worden.
BHV opleidingen bij MOOA
MOOA heeft een ruim aanbod van verschillende BHV opleidingen. Zo bieden wij een totaal pakket voor BHV aan. Dit is onder andere de basis cursus, BHV herhalingscursus of een praktijkgerichte BHV cursus aan. Bij ons ontvang je altijd een compleet pakket aan alle informatie die je moet hebben voor een officieel BHV certificaat.
Hoeveel bedrijfshulpverleners
Voorheen stond er in de arbowet dat er per 50 medewerkers minimaal een BHV’er binnen het bedrijf nodig is. Bij de aanpassing van de wet in 2007 is deze regel te komen vervallen. Dit komt ook mede door de onregelmatigheid waarmee medewerkers naar de bedrijfslocatie komen. Wel is het verplicht dat er altijd een BHV’er aanwezig moet zijn om hulp bij ongevallen te kunnen bieden. Zeker bij vakanties en of mogelijk ziekteverzuim is het altijd verstandig als er binnen het bedrijf mensen zijn opgeleid en indien nodig adequate hulp kunnen bieden. Zorg daardoor ook dat als het bedrijf over meerdere verdiepingen beschikt er op elke verdieping een BHV’er of iemand met een geldig EHBO certificaat aanwezig is.
Ondanks er niet meerdere mensen verplicht zijn krijgen medewerkers vaak wel een fijn gevoel als er meerdere mensen BHV ervaring hebben. Wij raden het daardoor ook aan om zoveel mogelijk personeelsleden een BHV basis cursus aan te bieden.