Is het verplicht om een preventiewerker aan te stellen?

Is het verplicht om een preventiewerker aan te stellen?

Het antwoord is ja. Voor ieder bedrijf met medewerkers in dienst, geldt dat het verplicht is om minimaal één preventiemedewerker in dienst te hebben. 

Heb je maximaal 25 medewerkers in dienst, dan mag je als directeur of werkgever zelf preventiemedewerker zijn. Heb je meer dan 25 medewerkers in dienst, dan ben je verplicht minimaal één preventiemedewerker aan te stellen. 

Waarom is het sowieso raadzaam om een preventiemedewerker in dienst te hebben?

De preventiemedewerker is de schakel tussen de werkvloer en de directie. Het management kan het nog zo goed bedoelen, de mensen op de werkvloer weten wat er speelt binnen het bedrijf. De preventiemedewerker staat dichter bij de werkvloer en kan daarom eenvoudig de stem zijn van de medewerkers. 

De preventiemedewerker is makkelijk bereikbaar. De directie meestal niet. Er kan een drempel zijn om bij de directeur naar binnen te stappen. Communiceren met en via de preventiemedewerker zorgt voor korte lijnen en een lage drempel bij situaties die acute aandacht nodig hebben. 

Wat is de rol van de preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker doet aan preventie. Als werkgever ben je verplicht te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. De preventiemedewerker ziet hierop toe. En dan gaat het niet alleen om preventie van ongevallen, maar ook om preventie van ziekteverzuim. 

Een preventiemedewerker speelt een belangrijke rol in het tot stand komen van beleid. 

Met een preventiemedewerker in dienst, weet je dat de wensen en behoeften van alle medewerkers worden gehoord. Dat is ontzettend belangrijk, want zeker in het geval van veiligheidsbeleid worden de belangen van medewerkers direct geraakt.

Behalve dat de preventiemedewerker meewerkt aan het veiligheidsbeleid, zorgt hij/zij ervoor dat het beleid goed wordt nageleefd. Kortom: de preventiemedewerker is een onmisbare schakel op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn.